Här om dagen var jag på ett spännande event på Mesh i samband med Oslo Freedom Forum som hålls den 23-25 maj. Oslo Freedom Forum är en global konferens där, försvarsadvokater, nobelpristagare, journalister, beslutsfattare, entreprenörer och konstnärer samlas för att berätta sina historier, brainstorma fram idéer och starta nya fina initiativ. Biljetterna kostar 25.000 kr så det är inte så aktuellt för mig : P men det var kul att få en liten försmak! Inte minst att få möjligheten att lyssna till Kimberley Motley!

Kimberley är en inspirerande fighter som står upp för mänskliga rättigheter, i många fall då kvinnor fallit offer för orättvisor. Hon berättade hur det var att jobba som försvarsadvokat i Afghanistan där hon tar sig an svåra fall (många pro-bono) när lagsystemen sviker. För att styrka sina argument djupdyker hon i lagarna, studerar koranen och annat material som de härstammar ifrån. Hon vinner nästan alla fall hon tar sig an och har en 90% ”success rate” Hon pratade även om begreppet justness som betyder att använda lagarna till dess värkliga syfte, för att beskydda! Något hon saknar i många länder. Det är inte överraskande att hon idag är en av de mest effektiva advokaterna i Afghanistan, och hon har många kloka tankar och ideer när det kommer till att engagera rättsväsendet till att bygga upp säkerheten globalt. Vi är lyckligt lottade som bor i ett land där vi kan känna oss fria oavsett kön och där vi har ett fungerande rättsystemet som hjälper oss i svåra situationer.

Lyssna gärna på hennes Ted talk eller se på intervjuerna hon gjorde i Skavlan för tre veckor sedan! 

<3 – Madeleine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *