I måndags hade vi Henning Sverdrup från Släger kommunikation på besök. Han är en mästare på PR och delade med sig av sina tankar kring bra kommunikation.

Han berättade om en av hans mest framgångsrika projekt för SOS barnbyar, ”Gutten som fryser” Pojken som fryser. En lågbudget produktion som uppmärksammades globalt och gav resultat över förväntan. Målet var att samla in vinterjackor till de behövande under flyktingkrisen i Syrien, och att skapa innehåll som engagerade den yngre målgruppen.

Vill man jobba långsiktig med PR krävs det en strategi för hur man ska synas på rätt plattformar och förtjäna spridning av både konsumenter och media. Det gäller också att ha god insikt i hur konkurrenterna jobbar. I Gutten som fryser, får vi se hur olika människor reagerar när en ung pojke sitter ensam och fryser på en busshållsplats. Allt filmas med dold kamera.

Trots att filmen är kort bygger den upp ett tydligt budskap som visas i slutet av filmen. Den väcker känslor, förmedlar något äkta och illustrerar en krisartat situation på hemmaplan. Den ger också betraktaren möjlighet att hjälpa till och resultatet talar för sig själv. SOS barnbyar samlade in över 2,4 millioner kronor via SMS-donationer och mer än 26 000 norrmän bidrog till att värma barnen i Syrien. Filmen uppnådde också 500 000 delningar värden över.

Med en skarp strategi och god känsla för kommunikation går det att skapa framgångsrika kampanjer utan några större medel. Produkter och tjänster blir idag allt mer lika och det gör kommunikationsbranschen spännande! Det handlar inte i lika stor grad om vem som har det bästa produkterna, utan snarare om vem som lyckas marknadsföra sig bäst i ”bruset” och träffa konsumenternas hjärtan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *