För en vecka sen hade vi turen att få Frank Wedde, grundare till Memolife på besök! Han höll en föreläsning utöver det vanliga och förklarade hur man med hjälp av olika metoder kan träna hjärnan, vare sig man vill få bättre minne, bli mer disciplinerad eller lära sig att tänka i positiva banor.

Många ser det som en självklarhet att gå till gymmet och träna fysiskt men tänker inte på att det även går att träna hjärnan. Det kan man till exempel göra med hjälp av att ändra småvanor och mönster som att gå på andra sidan vägen, borsta tänderna med andra handen, sova på andra sidan sängen osv. Det finns också en hel del spel och appar man kan använda sig av för att träna hjärnan.

Han gav oss också tipset att starta dagen med att tänka på två eller tre saker vi ser fram emot! Tänker man på saker som gör en lycklig, stimuleras hjärnan positivt och det hjälper oss att uppskatta de små sakerna i vardagen. När vi är glada och känner oss trygga fungerar hjärnan bättre och vi blir med öppna för att kommunicera och vara kreativa. Ett exempel många säkert känner igen, är när man träffar nya människor för första gången så glömmer man snabbt namnen man precis hört. Detta kan dels bero på att man är fullt upptagen med att presentera sig själv men också på att man inte känner sig trygg i situationen vilket gör att hjärnan för stunden stänger av. Det är ett intressant perspektiv jag själv kan relatera till. Känner jag mig obekväm i en situation är det som att hjärnan går in i en slags försvarsposition och det känns svårare att fokusera.

Vi kommer längre fram få tillgång till de program och appar Memolife har utvecklat, vilket kommer hjälpa oss att bli effektivare när det kommer till att lära oss nya saker och komma ihåg de vi läst. Det är olika system som hjälper oss att dra nytta av varandras anteckningar och tankar från läroböckerna vilket i sin tur hjälper oss att spara tid. En smart ide jag ser fram emot att pröva! Slår vad om att det inte är bara jag som sliter med att komma igenom hundravis av sidor i skolböckerna.

Det finns mycket där ute värt att testa när det kommer till att försöka bli mer effektiv och framförallt mer positiv! Drar man paralleller till marknadsföring så är en av grundstenarna att förstå sig på människor och deras beteendemönster. Jag har alltid varit fascinerad av psykologi och det är något jag vill fortsätta fördjupa mig inom. Jag vill lära mig mer om hjärnan, hur olika typer av människor tänker och vad som påverkar oss i olika situationer. Nedan har jag har länkat till när Frank gästade TV2, där han berättar lite mer om vad han jobbar med : ) 

Emilie i min klass har också skrivit ett inlägg om detta, värt att läsa!

En anan person jag vill lyfta fram som jobbar inom detta område med fokus på de yngre är min kusin Martine Kveim. Hon är medgrundaren till Young happy minds och föreläser om positiv psykologi runt om på olika skolor. Fint med människor som väljer att dela med sig av sin kunskap för hjälpa andra!

                                            martine

2 thoughts on “Konsten att träna hjärnan”

  1. Bra skrevet. Jeg og ble ganskje inspirert. Frank Wedde virka jo som en slags mutant – sykt god hukommelse, han har sikkert total kontroll på livet sitt. Tenk om vi kunne oppnådd bare 20% av hans kapasitet, så mye mer effektive vi hadde vært.. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *